Visezi să cumperi o mașină la mâna a doua dar ți-e prea teamă că vei fi înșelat așa că tot amâni la nesfârșit?
Este de înțeles, având în vedere că numai în SUA există aproximativ 450.000 de vehicule vândute în fiecare an al caror odometru a fost dat înapoi, conform NHTSA. Iar fraudele auto sunt mult mai diverse decât doar manipularea odometrului.
În schimb...
Dacă aveți cunoștințele potrivite plus instrumentele adecvate, oricine se poate feri de înșelătoriile cu mașini. Și, din fericire, în acest articol le veți găsi pe amândouă!
Înainte de a intra în detaliile celor mai răspândite escrocherii cu mașini din 2021, haideți să analizăm câteva reguli de bază pe care toți potențialii cumpărători de mașini second-hand ar trebui să le urmeze pentru a se asigura că primesc exact ceea ce le este promis. Le vom numi Regulile Cardinale pentru cumpărarea unei mașini second hand fantastice și acestea sunt:
- Nu plătiți niciodată bani în avans. Indiferent cât de mică este suma, cât de demn de încredere pare vânzătorul sau cât de sigură pare tranzacția, nu plătiți niciodată în avans.
- Verificați întotdeauna mașina personal. În 2021 este tentant să cumperi o mașină doar de pe internet, dar cu siguranță nu este înțelept. Ca întotdeauna este esențial să vedeți vehiculul în realitate înainte de a vă angaja să-l cumpărați, indiferent de cât de bine este prezentat online. Faceți călătoria, vedeți mașina și abia pe urmă cumpărați-o.
- Aproape de fiecare dată când o afacere pare prea bună să fie adevărată, afacerea este cu adevărat prea bună pentru a fi adevărată. Aproape nimic nu vine de pomană și cu viteza cu care călătoresc informațiile astăzi o afacere cu adevărat fenomenală va ieși de pe piață în câteva minute, dacă nu chiar în câteva secunde. Care sunt șansele ca dvs. să găsiți oferta perfectă atunci când există în fiecare clipă zeci de mii de oameni online care caută o mașină similară? Șansele sunt mici. Mici spre deloc.
- Luați-vă tot timpul de care aveți nevoie pentru a lua decizia finală. Unul dintre cele mai bune instrumente din arsenalul unui escroc este presiunea. O să vă zică că vânzarea trebuie făcută pe loc, ca și cum ar fi alți cumpărători interesați să cumpere aceeași mașină ca și tine sau pur și simplu o să vorbească atât de mult încât nu îți vei putea aduna gândurile. Dacă te simți presat în vreun fel, cel mai bun lucru de făcut este să dai puțin în spate indiferent dacă asta înseamnă să pierzi afacerea. Este mult mai bine să pierdeți o afacere bună decât să rămâi pe cap cu una proastă.
- Alegeți o metodă de plată care poate fi urmărită ulterior. Plata pentru o mașină folosind numerar, carduri cadou (da, se știe că se întâmplă, mai ales în cazul fraudelor auto, deoarece cardurile cadou nu pot fi urmărite) sau transferurile bancare directe nu este la fel de bună decât cea printr-un cont bancar al vânzătorului.
- Exercitați bunul simț. Mai ușor de spus decât de făcut în anumite situații, dar bunul simț este o armă fenomenală împotriva escrocheriilor. Dacă rămâneți doar la alegeri bune cum ar fi să vedeți mașina în viața reală, să verificați VIN-ul printr-un decodor VIN, să duceți mașina la un serviciu înainte de a o cumpăra etc., probabil că veți încheia o afacere câștigătoare.
Acum, că știți ce acțiuni vă vor proteja de escrocheriile auto, să analizăm cele mai frecvente moduri în care unii vânzători vor încerca să vă păcălească. Și mai important, cum să evităm fiecare înșelătorie de pe lista noastră.
1. Frauda kilometrajului
Probabil că cea mai utilizată metodă de fraudă auto este modificarea odometrului. Este ușor, rapid și oferă rezultate excelente. Imaginați-vă creșterea de preț pe care o obține o mașină dacă puteți face să pară că a fost condusă doar 70.000 de km, în loc de cei 200.000 de km reali.
Aproape jumătate de milion de mașini au kilometrajul dat înapoi doar în SUA în fiecare an, deci această înșelătorie este cea mai probabilă cu care vă veți întâlni. Din fericire, există modalități ușoare de a identifica fraudarea kilometrajului.
Cum să evitați: primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să luați VIN-ul (Vehicle Identification Number) mașinii pe care doriți să o cumpărați și să îl treceți printr-un decodor VIN cum ar fi serviciul oferit de carVertical. Veți obține un raport detaliat despre istoria mașinii, parte a căruia o reprezintă citirile odometrului de-a lungul anilor. Puteți compara apoi numerele din raport cu cele prezentate de vânzător. Nu costă aproape nimic să rulezi VIN-ul unei mașini prin baza de date carVertical care colectează informațiile sale din numeroase surse oficiale cum ar fi registrele de stat, baze de date aparținând companiilor de asigurări sau ale service-urilor din SUA, Canada, Rusia, precum și mai multe țări europene.
Al doilea lucru pe care ar trebui să-l faceți este să duceți mașina la un service și să cereți părerea unui profesionist. Cu mulți kilometrii parcurși vine o mulțime de uzură și un mecanic vă poate oferi o înțelegere și mai bună gradului de uzură al vehiculului.
2. Escrocherii virtuale
O altă categorie pe care ar trebui să o urmăriți implică termenul umbrelă de „înșelătorie cu o mașină virtuală”, care în cea mai mare parte ia forma de înșelătoriilor de tip „mașină de hârtie” sau „terță parte”.
Prima variantă este atunci când un vânzător vă prezintă imaginile și detaliile unei mașini pe care nu o deține. Escrocii atrag victimele promițându-le o mașină grozavă, dar în realitate mașina respectivă nu este proprietatea lor și nici măcar nu este de vânzare. Puteți rula numărul VIN printr-un decodor VIN și totul ieși de minune, dar nu veți putea cumpăra niciodată mașina respectivă.
Cum să evitați: acest tip de înșelătorie este extrem de ușor de evitat dacă respectați regulile de la începutul articolului. Verificați întotdeauna mașina în realitate, inspectați documentele și nu plătiți niciodată nimic în avans.
Singurul mod în care va funcționa această înșelătorie este dacă cumpărați mașina de pe internet, fără să cereți să o vedeți în viața reală și plătiți înainte de a verifica cui îi este înregistrată.
Înșelătoria virtuală care implică o terță parte are adesea la mijloc o companie falsă de transport și o mașină aflată la sute, dacă nu chiar la mii de km distanță de locul în care locuiți. Și merge așa: găsiți o mașină online și decideți să o cumpărați, dar nu puteți călători acolo unde este vânzătorul așa că angajați o companie de transport pentru a cumpăra mașina în numele dvs. și apoi pentru a o expedia unde locuiți.
Numai că acea companie de transport este de fapt falsă și odată ce vor primi banii vor dispărea fără urmă.
Cum să eviți: Din nou, regula de aur este să mergi singur la vânzător să inspectezi mașina în viața reală și să faci o plată directă, nu printr-un intermediar. Vă asigurați că transmiteți banii în contul bancar al vânzătorului și dacă aveți nevoie de o companie de transport care să vă ajute să aduceți mașina mai aproape de casă, faceți cercetări ample online. Alegeți un furnizor care are o mulțime de recenzii positive și o reputație solidă, chiar dacă nu va fi cea mai ieftină opțiune. Fiți prudent și nu va trebui niciodată să vă faceți griji cu privire la acest tip de înșelătorie.
3. Daune ascunse
Una dintre cele mai scumpe escrocherii și una dintre cele mai periculoase pentru siguranța dvs. este cumpărarea unei mașini cu daune ascunse. Din păcate, după fraudarea kilometrajului, acest tip de înșelătorie este cea mai răspândită printre tranzacțiile cu autovehicule la mâna a doua.
Versiunea simplă este că vânzătorul „uită” să vă spună că mașina a fost într-un accident și a suferit reparații extinse sau parțiale. Prezintă mașina ca și cum ar fi într-o stare perfectă și evident cer un preț pe măsură.
Cum să evitați: Urmărind doi pași simpli, nu va trebui niciodată să vă faceți griji cu privire la cumpărarea unei mașini deteriorate. Primul pas este, ați ghicit, să rulați VIN-ul mașinii printr-un decodor VIN. Rapoartele precum cele furnizate de carVertical includ detalii despre daunele suferite de autoturismul de care sunteți interesat, plus informații detaliate cu privire la partea a mașinii în care au avut loc avariile și costul estimat al reparațiilor.
Dacă găsiți daune înregistrate despre care vânzătorul nu a fost sincer, puteți negocia prețul în favoarea dvs. sau puteți renunța la afacere. Dacă raportul carVertical este curat, următorul pas este să duceți mașina la un service ca să fie inspectată de către un mecanic.
O formă mai sofisticată și agravată a acestui tip de înșelătorie este atunci când vânzătorii cumpără mașini recuperate care au fost declarate pierderi totale în urma unui accident oribil sau a unei inundații. Apoi duc vehiculul într-un stat cu legi mai blânde și îl înregistrează acolo, astfel încât ștampila „Salvaged” să dispară de pe hârtie.
Cum să evitați: executând o scanare VIN prin carVertical, veți putea vedea întregul istoric al mașinii, complet cu fiecare eveniment major înregistrat. Prin urmare, vânzătorii ar putea să spele titlul mașinii pe hârtie, dar nu vor putea niciodată să schimbe înregistrările oficiale la care are acces carVertical.
4. Mașini furate
În cele din urmă, ultimul lucru de care trebuie să vă feriți sunt mașinile furate.
Dacă sunteți suficient de „norocos” să întâlniți un vânzător care va încerca să vă vândă o mașină furată, atunci aveți o șansă foarte bună de a-l prinde cu mâța-n sac. Dar, dacă înșelătoria este ceva mai sofisticată, lucrurile nu sunt la fel de ușoare.
Chiar și așa, cu instrumentele și cunoștințele potrivite, ar trebui să fiți ferit de a cumpăra o mașină furată.
Cum să evitați: Parte a raportului istoric al oricărui vehicul pe care îl veți primi de la un serviciu precum carVertical va fi o secție în care puteți verifica dacă mașina a fost declarată furată într-o țară străină. Dar dacă vânzătorul a schimbat VIN-ul astfel încât mașina să nu apară furată în urma nici unei căutări?
Primul lucru de făcut este să inspectați toate locurile unde sunt plasate VIN-urile pe mașină. Există întotdeauna mai mult de unul și dacă vedeți absolut cea mai mică urmă că s-a umblat la VIN, renunțați la afacere. Dacă nu există semne vizibile, trebuie să verificați întotdeauna detaliile pe care le obțineți în raportul istoric al mașinii cu detaliile mașinii din fața dvs. Ce culoare are mașina și ce culoare vă spune VIN că are? Ce caracteristici are mașina? Ce fel de motor? Dar transmisia?
Este puțin probabil ca două mașini să fie perfect identice așa că dacă vedeți o discrepanță între cele două seturi de caracteristici, considerați că este un semnal de alarmă grav.
În 2021, dacă depuneți puțin efort ar trebui să fiți ferit de fraudele auto. Cu ajutorul instrumentelor moderne de înaltă tehnologie cum ar fi rapoartele furnizate de decodificatoare VIN preum carVertical, treaba unui escroc este mai dificilă ca niciodată. Mai mult decât atât, dacă exercitați bunul simț și respectați regulile de la începutul acestui articol veți fi aproape imposibil de escrocat.
Sursă articol: www.carvertical.com